Det hela började i april 2020

Beredskapstid-4

Vi medlemmar i RollspelsCirkeln har alltid älskat rollspel som umgängesform, hobby och kultur. Många av oss började spela i källaren och föreningslokaler på 80-talet när företaget Äventyrsspels segertåg gick över Sverige.

Sen hände det som ofta händer, livet kom emellan för flera av oss med familjer, karriärer och annat. Men kärleken till hobbyn har alltid funnits där. Nya produkter fann sin väg till våra bokhyllor även om de många gånger förblev ospelade.

Men så i mars 2020 träffades våra fyra första medlemmar i Västerås för att spela första delen av vår kampanj till Chock – Beredskapstid som fortfarande pågår.

Det här första spelmötet blev embryot till Rollspelskollektivet Västra Mälardalen (RVM) som i augusti 2021 bytte namn till RollspelsCirkeln.

Under de snart 2 år som vi har funnits har verksamheten vuxit och antalet medlemmar har ökat hela tiden. Vi består idag av en brokig skara mer eller mindre erfarna rollspelare i olika åldrar och från olika delar av landet. Vi delar alla en önskan att utforska och utveckla rollspelandet och testa och utmana gränser. Samtidigt som vi har väldigt, väldigt roligt.

Vår idé

RollspelsCirkelns bärande idé är att alla ska kunna vara med. Därför har vi valt att förlägga 95 procent av vår verksamhet till digitala möten. Våra spelsessioner genomförs via plattformar som Teams, Zoom och Roll-20. Startsträckan ska vara kort och 5 minuter efter avslutat spel kan vi ägna oss åt andra saker igen. Under 2020 innebar den digitala tekniken att vår grupp fick ihop över 30 timmars speltid och hittills under 2021 har vi spelat ännu mer.

Vi vill alltid fokusera på karaktärsspel och när vi spelar befinner vi oss nästan alltid in character och talar med våra rollpersoners röst. Vi försöker alltid vara inkluderande och bejaka varandras idéer. Spelarna är ofta aktiva i att sätta och beskriva scener och vi eftersträvar alltid att få till en stark gemensam berättelse.

Vi vill inte begränsa oss till ett spelsystem, en kampanj eller en spelledare. Vi vill berika oss själva och andra på alla sätt som vi kan och strävar därför efter mångfald i alla avseenden.

Rollspel är trots allt spel och i spel är regler och tärningar viktiga. Men vi böjer ofta reglerna för att främja det berättande narrativet. Vi spelar inte i första hand för att ”vinna” och lyckas, även om detta också är kul. Istället är det alltid det gemensamma berättandet som står i centrum för oss. 

Rollspelscirkeln håller årsmöte

Våra medlemmar

RollspelsCirkeln har under sina knappt två år som förening hela tiden vuxit i verksamhet och medlemstal. Här följer en lista på alla medlemmar i medlemsnummerordning.

Daniel Pettersson

Medlemsnummer: 1

Ordförande i Rollspelscirkeln och en av de fyra ursprungaliga medlemmarna. En drygt 43 årig baskettränare som är bosatt i Västerås. Har framförallt inriktat sig på att ansvara för RollspelsCirkeln blogg.

Har sedan mitten av 80-talet spelat och spellett det mesta inom framförallt svenska rollspel med tonvikt på Drakar och Demoner. Spelleder just nu föreningens kampanjer Chock Beredskapstid och KULT Svarta Madonnan. 

Johan Sjölander

Medlemsnummer: 2

Styrelseledamot i RollspelsCirkeln och bosatt i Hässelby. Har spelat rollspel sedan han kunde lägga vantarna på första Drakar och Demoner 1982. 

Spelleder RollspelsCirkelns Vampire-kampanj; En vacker död stad. Är dessutom en mästare på att spelleda oneshots även om de oftast utvecklas till både two- och three-shots. Ligger bakom succé-kampanjen Gallery of Souls som blev föreningens första äventyr som lades ut på YouTube.

Emelie Stark

Medlemsnummer: 3

Styrelseledamot i RollspelsCirkeln som upptäckte rollspelandet i vuxen ålder i samband med studier på KTH. 

Har tidigare framförallt spelat Dungeons and Dragon och Call of Cthulhu. Men medverkar  i RollspelsCirkeln bland annat i Gallery of Souls och  Dimön till Drakar och Demoner. Emelie är  en av föreningens tydligt dedikerade illustratörer och videoredigerare.

Anders Eriksson

Medlemsnummer: 4

Drygt 40-årig beredskapstjänsteman boende i Stockholm. Kom tidigt i kontakt med Drakar och Demoner men spelade det inte så mycket. Däremot spelade han EON och Lord of the Rings under gymnasietiden. I vuxen ålder har han spelat en del Mutant.

I RollspelsCirkeln har han bland annat medverkat i Gallery of Souls och Vampire – En vacker död stad.

Calle Melin

Medlemsnummer: 5

RollspelsCirkelns ålderspresident, tillika revisor i föreningen. Till vardags arbetar han på tankesmedjan Futurion. Calle har spelat det mesta i rollspelssammanhang men har faramförallt en förkärlek för amerikanska rollspel som exempelvis Runequest.

I RollspelsCirkeln har Calle framförallt medverkat i vår tagning av Svenska Call of Cthulhu och äventyret ”I Älvdalen boende”.

Joakim Borg

Medlemsnummer: 6

Joakim är i det civila ombudsman för Transportarbetarförbundet i Västerås. Han har en lång bakgrund inom rollspelshobbyn och har under sina år spelat och spellett det mesta bland svenska och utländska rollspel. Han har även medverkat i lajv, konvent med mera.

Emil Hravn Stensson

Medlemsnummer: 7

Emil är föreningens cosplay och lajvansikte. Han har dessutom suttit i Sveroks förbundsstyrelse vilket gör honom synnerligen lämplig som medlem i vår förening. I RollspelsCirkeln har Emil varit aktiv som utbyggdsjägaren Hårde i Dimön.  

Andreas "Ante" Andersson

Medlemsnummer: 8

Ante är föreningens grafiker och videoklipparguru. Att RollspelsCirkeln finns på Youtube är i mycket Antes förtjänst. Han är en aldrig sinande källa till idéer och uppslag. Hans fantasi och kreativitet visar sig också i hans rollspelande. Det spel som han spelat mest av är ”Nya” Mutant 2089.

I RollspelsCirkeln medverkar han bland annat i Mutant år 0-kampanjen och i KULT Svarta Madonnan.

Tomas Bergh

Medlemsnummer: 9

En av RollspelsCirkelns ursprungliga medlemmar. Drygt 43-årig distriktschef på Hyresgästföreningen. Har tidigare vigt sitt liv åt bland annat teater. Har en förkärlek för egensinniga karaktärer med trasigt förflutet. Har under ett antal år under sent 90-tal och tidigt 2000-tal avverkat de flesta rollspel på marknaden. Vampire har utvecklats till något av ett favoritspel.

I RollspelsCirkeln är Tomas verksam i flera kampanjer men bland annat som spelare i Svarta Madonnan och Beredskapstid och som speledare i Mutant.

Jonas Cronert

Medlemsnummer: 10

En av de fyra ursprungliga cirkelmedlemmarna och den som först ställde frågan om det inte var dags att spela lite rollspel igen, och på den vägen är det.

Jonas är en drygt 40-årig västeråsare född och uppvuxen i Skultuna. Han spelade som ung framförallt Mutant 2089 men har även ägnat sig en hel del åt Lajv.

Magnus Johansson

Medlemsnummer: 11

Magnus är också en av RollspelsCirkelns ursprungliga fyra medlemmar som var med och träffades fysiskt våren 2020 för att spela den allra första episoden av Chock Beredskapstid. 

Utöver sin fantastiska roll som Clarence Bjerkén i Chock Beredskapstid har Magnus  även medverkat i Dimön som dvärgen Thrond.