Utvecklas som rollspelare

I mars 2021 startade vår förening en studiecirkel för att utveckla oss själva framförallt som spelledare men även som spelare. På den här sidan har vi samlat våra erfarenheter i form av ett antal länkar till texter som vi har skrivit i ämnet. Tanken är att våra erfarenheter ska vara till nytta för alla er rollspelare där ute och fungera som en slags digital interaktiv handbok.

Har du egna tips som du vill dela med dig av är du välkommen att höra av dig till oss via mail eller vår Facebooksida.

 

Att förbereda sig som spelledare

Vår första träff handlande om det ganska övergripande ämnet förberedelser.

Vi kom fram till att det finns två huvudtyper av äventyr; Dels det förberedda där spelledaren har tänkt sig en viss typ av händelseutveckling och det improviserade där äventyret bygger på rollpersonernas handlingar. Självklart är detta två ytterligheter och alla äventyr har såklart inslag av båda delarna. Men hur gör vi för att förbereda oss på bästa sätt?

Att skapa färgstarka karaktärer

Den här gången fokuserade vi på karaktärer och då framförallt SLP/NPC även om det kanske smög sin in något litet inslag av Rollpersoner också. Hur blir karaktärerna ”levande” med styrkor, svagheter, känslor och agendor i spelvärlden?

Miljöskildringar

Vår tredje träff som vi hade i början av mars ägnade vi oss åt miljöer och miljöbeskrivningar. Från början hade vi genom ett missförstånd tänkt oss att det skulle handla om det specifika fenomenet ”Äventyrslandskap” som har lanserats av framförallt Fria Ligan.

Istället blev det en spännande diskussion om att skapa spännande och levande miljöer.

Improvisation

Därefter hade turen kommit till att studiecirkeln skulle bli gästade av Jonas Larsson Olanders från Eloso förslag. Jonas är huvudredaktör för både svenska Call of Cthulhu och nya Chock, åter från graven. Han föreläste och samtalade med oss om att improvisera, något som är absolut nödvändigt för alla oss rollspelare.

Handouts

Vid nästa tillfälle hade turen kommit till er bloggredaktör att filosofera om sin syn på handouts dvs. bilder och annat som spelledaren delar med sig till spelgruppen för att på olika sätt delge dem information om världen.

Som spelledare har du i princip bara din röst att använda dig av så därför är handouten ett viktigt verktyg för att upprätthålla den illusion som du skapar tillsammans med dina spelare.

Skräck, konflikter, kärlek, sex och resor – spridda ämnen

Rollspelscirkeln äger en tombola! Det kan tyckas underligt, rollspel handlar väl om tärningar, rollformulär och eventuellt någon medeltida tunika. Men det är inte så underligt som det verkar. Vi använder den i vår studiecirkel för att slumpa fram vilka ämnen vi ska diskutera. Vi kastar in lite lappar i tombolan och sen drar vi ett slumpmässigt ämne som vi pratar om i tio minuter. Den här gången blev det fyra ämnen som vi nu kan bifoga till vår digitala handbok.