Gästspelledare nummer 1

Under våren 2022 gästades Rollspelscirkeln av ingen mindre än Jonas Larsson Olanders. Jonas arbetar som redaktör på Eloso-förlag och har varit huvudansvarig för den fantastiska färdiga produkt som blev svenska Call of Cthulhu. Utöver Call of Cthulhu så har Jonas varit inblandad i en lång rad rollspelsprojekt bland annat nyutgåvan av Chock. Till vardags bor han i Göteborg och arbetar som bibliotekarie.

Jonas är den första i raden av tilltänkta gästspelledare som vi förevigar via vår Youtube-kanal. Under 2022 är det tänkt att han ska följas av fler gäster som får en chans att visa upp sina spel och äventyr för världen.

Vill du veta lite mer om Jonas eller köpa någon av hans rollspel så finns kan ni besöka Elosos hemsida.

Jonas Larsson Olanders, Bild hämtad från Eloso förlags hemsida, www.eloso.se

Om scenariot

Studenternas försegling är ett av de så kallade pamflettäventyr som fanns med som Stretchgoals i Kickstarten för Call of Cthulhu. Pamflettäventyren är tänkta som kortare scenarier som kan spelas ganska snabbt, även om RollspelsCirkeln (sin vana trogen) tog tre långa morgonpass på sig för att bli färdiga.

Scenariot utspelar sig i Lund år 1925 och har anknytning till den stora arkeologiska fyndplats Uppåkra som ligger en bit söder om Lund i det som numera är Staffanstorps kommun. Våra huvudkaraktärer har alla någon typ av relation till den lilla studentstaden på den skånska slätten. Men framförallt har två av dem barn som är verksamma vid universitetet. 

Scenariot är ett verkligt Call of Cthulhu-scenario med allt vad det innebär av mystisk suggestiv skräck som toppas med tentakler och kosmiska monster av enorm dignitet. 

Karaktärerna

Professor Conrad Reutersköld (Johan)

Conrad Reurersköld är en medelålders professor i arkeologi. Efter att ha studerat i Lund i sin ungdom huserar han numera på Stockholms högskola där han undervisar och forskar. Conrad uppfattas av de flesta som en ganska trivsam farbror. Han är skämtsam och glad och drar sig inte för att ta sig ett glas mellan varven. Men inom sig bär han också på en stor sorg och ensamhet. För ett antal år sedan blev han änkling sedan hans fru gott bort i spanska sjukan. Då lämnades Conrad ensam för att ta hand om sin dotter Felicia. Conrad har kämpat utan någon direkt framgång med sitt föräldraskap men har egentligen inte någon riktig relation till sin dotter. Deras stora gemensamma intresse handlar om arkeologin som Felicia har valt att studera i Lund precis som sin far. När vårt äventyr startar så sitter Conrad på ett tåg tillsammans med sin vän Oskar. De är på väg ner till Lund för att vara med på en sittning som Felicia och hennes skolkamrater har bjudit in dem till. Sittningen är tänkt att äga rum i Uppåkra strax söder om Lund i riktning mot Malmö.

Major Svante Molin (Anders)

Svante Molin är en 47 år gammal officer vid Kungliga Smålands artilleriregemente som är förlagda till Jönköping. Hans far var gjutmästare vid Norrahammars bruk och hans mor var hemmafru. Svante har tre barn, två söner och en dotter. Ena sonen tjänstgör som fänrik vid samma regemente som Svante. Den andra sonen, Helmer, läser medicin vid universitetet i lund och dottern läser vid småskolelärarseminariet i Landskrona.

Politiskt är Svante reaktionär och aktiv i Allmänna valmansförbundet. Han är motståndare till den nyligen införda allmänna och lika rösträtten. Han är också därför djupt skeptisk till den socialdemokratiska regeringen och anser att försvarsminister Per-Albin Hansson är en  landsförrädare. Han fascineras av Benito Mussolinis italienska fascister, men anser dem vara för vulgära och pöbelaktiga.

Oskar Sandberg (Daniel

Hamnarbetarsonen Oskar Sandberg är en före detta fotbollsspelare. Efter att ha gjort succé i Hammarbys backlinje fick han chansen att spela med i det landslag som 1924 bärgade ett sensationellt brons i OS i Paris. Tyvärr sålde han senare sin bronsmedalj för att ha råd med en taxiresa hem från Kvarnen en en kväll efter lite för många pilsner. Rent geografiskt rör sig Oskar sällan utanför Södermalm vilket hörs inte minst på hans tydliga dialekt.

Efter en allvarlig skada tvingades Oskar lägga sina fotbollsskor på hyllan. Numera missköter han grovt sitt uppdrag som ungdomstränare och sitt jobb som idrottslärare på ett läroverk. Han frekventerar däremot söders alla ölcaféer. För att ha något att göra så har han börjat gå kvällskurser i Arkeologi som han har utvecklat ett stort intresse och en viss fallenhet för.
 
För en tid sedan var han med om märkliga händelser i Älvdalen och Tärendö i letandet efter sin bekanta Frida.

Actual play

Studenternas försegling spelades in under våren 2022. På grund av tekniska problem tog det lång tid att få upp alla avsnitten på vår Youtube-kanal. Sammanlagt klippte vi ner det hela till de 8 delar och en introduktion. Alla finns tillgängliga här nedanför.

Poddlänkar