Ursprungligen publicerat den 12 oktober 2020

Edesta gård i Sörmland

Först möter vi Carl Henric Hastfer på hösten 1936. Han sitter tillsammans med sin äldre bror utanför sin fars arbetsrum på Edesta gård utanför Gnesta. Fadern Nils Gösta Hastfer har låst in sig med sin advokat Nils Bååth och de unga männen har fått vänta en stund. Carl Henric är inte förvånad eftersom det alltid är på det viset när man ska träffa fader Hastfer.

Dörren öppnas och de båda äldre herrarna kommer ut. Bååth säger att han ska resa tillbaka till Stockholm och att de ska ses senare i veckan och skriva under alla papper. Därefter bjuds bröderna in i arbetsrummet. Fadern förklarar att han inte avser att splittra fideikommissen utan att Edesta ska fortsätta att ärvas på svärdssidan av äldste sonen. Carl Henric håller god min men lämnar Edesta i vredesmod och har sedan dess inte återvänt. 

Fridhemsplan 1939

CHOCK BEREDSKAPSTID – SCENARIO 3 JUL I STOCKHOLM 1939 DEL 3

Därefter kastar vi oss in i den verkliga handlingen den 14 december 1939. En sömnig Carl Henric väcks av Clarence Bjerkén som på telefon ber honom att komma till hotellet på Kungsholmen där AB och Bjerkén har tillbringat natten. Väl ute på gatan upptäcker Carl Henric att en man i svart rock förföljer honom. Carl Henric lyckas skaka av sig förföljaren innan han med spårvagnen tar sig till Fridhemsplan. Ute är det fortfarande bitande kallt.

När de tre herrarna sammanstrålar i hotellets foajé börjar AB med att uppriktigt be Carl Henric om ursäkt för hans tidigare dubbelspel. Carl Henrics reaktion är sammanbiten och skvallrar inte om ifall han känner sig tillfreds med ursäkten i fråga. De tre hjältarna börjar nysta upp den historia som framförallt AB och Bjerkén har varit med om under luciadagen. När Carl Henric här om de förföljande männen inser de att de har varit bevakade alla tre. 

Nästa steg blir att återta dossiern från Hedvig Eleonora kyrka där AB gömde den igår kväll (se föregående del). När de kommer ut från hotellet ser de reklamen utanför biograf Draken för den fantastiska filmen Borta med vinden som ska ha premiär imorgon, den 15 december 1939.

Filmen Borta med vinden hade premiär i december 1939 

Väl framme vid kyrkan inser våra tre hjältar att det är söndag och att det är dags för högmässa. Trots den kalla dagen är det ändå ett 50-tal mässofirare som är på väg in i kyrkan. 

Hedvig Eleonora kyrka

De tre herrarna tar sig in i kyrkan och slår sig ner ganska långt bra. AB försöker sig på att smyga sig in i sakristian men lyckas inget vidare. han väcker en yngre diakons uppmärksamhet som är på väg in i samma rum som Ab just försvann in i. Clarence rycker in och avleder hennes uppmärksamhet med en fantastiskt historia som inkluderar Carl Henric Hastfers kärlek till sin unge adjutant. Ungefär samtidigt får Carl  Henric syn på två män i svarta rockar som kommer in i kyrkan och spanar sig omkring.

Våra tre hjältar avviker i lätt tumult från kyrkan och springer norrut längs Jungfrugatan och tar sig via bakgatorna till stamstället Oscarshof där de möts av AB:s ”vän” Stickan.

Inredning Oscarshof

Väl där och med ett par snapsar innanför västarna för att lugna nerverna kan våra hjältar börjar studera dossiern. Uppgifterna om Syskonskapet är på samma gång skrämmande och häpnadsväckande. 

Syskonskapet är en hemlig sekt och man lyckas hitta uppgifter om den och dess medlemmar i Sverige så långt bakåt som till 1100-talet. Även om de inte hittar någon matrikel med förteckning över medlemmar så hittar man tydliga kopplingar till såväl näringslivet som militären. Slutligen hittar man tydliga tecken på att Syskonskapet har ockulta kopplingar och att man erkänner existensen av väsen. Dessutom drivs syskonskapet av tanken att dessa väsen kan kontrolleras och användas för att nå framgångar. 

Under tiden vår grupp diskuterar sina kommande drag låter vi vår imaginära kamera zooma ut och lämna Stockholm för denna gång.  

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *