Ursprungligen publicerat den 5 juni 2020

Vi experimenterar. Vi provar och testar och ser vad som funkar. Rollspel brukar spelas i grupp, sittande vid runt ett bord med en spelledare, spelare med sina karaktärsblad och tärningar. Eller så lajvar man. Bygger upp hela städer och byar i skogen, eller hyr en herrgård, har på sig tidsenliga kläder och lever in sig helt i rollen. Eller rollspel kan spelas vid datorn över ett nätbaserat spel. 

I vårt rollspelskollektiv har två deltagare prövat en ny variant. Det skrivna äventyret. Som gamla soloäventyr om du minns, där man fick några val när en karaktär ställdes inför en svår uppgift och så fick man bläddra till en viss sida för att läsa fortsättningen. Men här är det interaktivt och spelledaren reagerar på det du svarar.

Vårt pilotspel utspelar sig i världen Aidun som vi håller på att skapa. En fantasyvärld med magiker, gudar, stora kungar, intrigerande lorder och tappra hjältar. Inga drakar, inga orcher. Det är lite Wheel of times möter Game of Thrones med inslag av Ursula Le Guins Övärldstrilogi plus kanske lite antik mytologi. I en salig sörja. Där börjar den unge magikern Gideon en resa, påtvingad av yttre omständigheter, som det så ofta kan vara i fantasyberättelser, och utforska Aidun och dess magi. Långsamt börjar världen ta form omkring honom och framförallt magin och hur magin används i den här världen. Bland annat har han träffat den här unga tjejen, också en ung, oerfaren magiker som heter Timina, uppvuxen i en grannby.

Hur spelar vi då egentligen?

Ja, vi skriver. Spelledaren beskriver vad som händer. Med hjälp av det skrivna ordet istället för det talade. Ibland i korta avsnitt, ibland i långa. Spelaren reagerar och svarar med en beskrivning av vad karaktären gör, hur han tänker och vad han upplever. Långsamt tar sig historien framåt. Ibland kan det gå flera timmar mellan uppdateringarna och ibland bollas det mellan spelare och spelledare var femte minut, när det sker något intensivt dramatiskt. Visst kan det vara besvärligt. Man får inte samma rytm som när man sitter vid samma bord. Kort fråga; vad gör du? kan vara omöjligt för det för liksom inte historien framåt. Många gånger måste man använda sig av bredare drag och längre avsnitt. 

Så här kan det se ut när vi spelar. Gideon agerar och reagerar på vad spelledaren beskriver om världen

Är det svårt att greppa och förstå? Känns det fånigt och konstigt? Nördigt rent av? Nördigt är det, utan tvekan. Det här är två rollspelsnördar som inte kan få nog och när familjeliv, coronarestriktioner, jobb och långa resor mellan oss sätter upp hinder så löser man spelbehovet på andra sätt. Liksom videomöten inte kan ersätta fysiska möten kan inte det skrivna äventyret ersätta en rollspelsträff där en grupp tillsammans berättar en levande historia. Spänningen, berättarlusta, världsskapandet får ändå liv och ett utrymme att frodas. 

Är det här unikt?

Vet inte. Vi tror det. Säkert har det gjorts av några andra nördar i en liknande situation som vi men särskilt vanligt kan det inte vara.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *