Ursprungligen publicerat den 24 april 2020

Vårt andra scenario i kampanjen Beredskapstid började med tre kortare vinjetter för att lära känna våra tre huvudkaraktärer och deras bakgrund.

Först ut var den unge konstnären Clarence Bjerkén som är på väg hem till sitt hem i Djursholm på morgonkvisten. Han är ganska ordentligt marinerad i vin efter att ha umgåtts med det konstnärskollektiv som han tillhör hela natten. Redan när han går på den fina villagatan med de vitmålade trästaketen känner han lukten av brandrök och kemikalier som brinner.

Bjerkéns villa i Djursholm

Lukten visar sig komma från baksidan av föräldrarnas villa. Clarence inser den förmodade källan till lukten i fråga. Hoppar över staketet och springer över den välklippta gräsmattan under äppelträden. På husets baksida finner han sin far i full färd med att elda upp alla hans målningar, färger, penslar och stafflier. Clarence  attackerar sin far och slår honom till marken. En kort scen utspelar sig där Clarence skriker åt sin far att han ska bli den störste konstnären i sin generation varpå fadern replikerar med att förklara honom för värdelös och kasta ut honom hemifrån. Han hinner dock också berätta att han har ordnat en plats åt honom på högkvarteret.

Stockholms stadion

Därefter träffar vi August Brandell i april ett par år tidigare. Han är tillfälligt hemma från sitt arbete i Moskva som utrikeskorrespondent och har tagit med sin systerson Bertil på matchen mellan AIK och IFK-Göteborg. De har haft en trevlig dag, ätit korv, pratat och skrattat. Trots löften om att hålla sig nykter har August tagit sig ett litet järn på förmiddagen. Precis när vi kommer in i handlingen har han fått upp ögonen för en ung blond kvinna som han har börjat prata med. Kvinnan blir charmad av August och följer med till hans plats. Snart lämnar sällskapet stadion för Oskarshof lite längre ner på Östermalm.

Tyvärr utvecklar sig inte kvällen som August hade tänkt sig, Lille Bertil försvinner. August syster blir förtvivlad och den unga kvinnan ger upp och går hem. När Bertil hittas så är systern ursinnig och berättar att han aldrig mer ska få träffa sin systerson vilket han inte heller har gjort.

Sigtuna allmänna läroverk

Slutligen träffar vi Carl-Henric Hastfer under dennes tid på Sigtuna allmänna läroverk. Efter ett privat träningspass i skolans gymnastiksal är han på väg ner i omklädningsrummet när han hör att ett slagsmål pågår. När han kommer in i duschrummet ser han hur Johan Silverstolpe ”kamratuppfostrar” en yngre elev. För att verkligen budskapet ska gå fram har han tagit med sig sina två hantlangare, gorillorna Erik och Bengt för att hjälpa till. Hastfer ingriper och oskadliggör de två gorillorna. När de lämnar omklädningsrummet tackar den unge pojken för hjälpen och presenterar sig som Claes Palme.

Tillbakablicken

Vita havet

Därefter möter vi våra rollpersoner igen för det verkliga spelmötet. Det hela börjar med att rollpersonerna springer genom Vita havet på Stockholms slott. De har panik i bröstet och hoppas att de inte ska komma försent. Bakom dem kommer deras förföljare och hotar med att skjuta skarpt om de inte stannar. Hur kunde det gå så här? Rollpersonerna tänker tillbaka på de senaste dagarnas händelser…

Statschefsmötet i Stockholm oktober 1939

De nordiska ländernas statschefer och utrikesministrarna

Det hela började onsdagen den 18 oktober 1939. Kung Gustav V har bjudit in de övriga nordiska statscheferna och deras utrikesministrar till överläggningar på Slottet på samma sätt som han gjorde 1914. Rollpersonerna har kallats in för att förstärkta vaktstyrkan runt slottet eftersom neutralitetsvakten kräver stora resurser ute i landet.

Stockholms slott med vy över högvaktsflygeln

Precis när den kungliga kortegen rullar in genom slottets västra ingång faller en kvinna till marken precis framför våra hjältar. Rollpersonerna rusar fram tillsammans med en ytterligare beväring en Nils Edgren. Den äldre kvinnan tittar på Edgren och lägger en hand på hans kind. Rollpersonerna uppfattar att det händer något mellan dem men kan inte riktigt förstå vad.

Efter detta försvinner Edgren uppenbarligen in på borggården. Rollpersonerna följer efter, stöter på en kapten Ström som står i själva passagen. Denne uppträder minst lika besynnerligt som Edgren och har varken hört eller sett något. Senare visar det sig att Edgren har gått ut genom borggårdens södra ingång som vätter mot Gamla stan och där upphör spåren.

Rollpersonerna återgår till sina poster och vid avlösningen vid lunch kommer ingen för att avlösa Clarence Bjerkén. Under tiden Hastfer går för att prata med vaktchefen träffar Brandell och Bjerkén på Per-Albin Hansson och Rickard Sandler som pratar om diskussionerna som de har fört med de finländska representanterna och det besked om militär hjälp som de har avgett.

Hastfer får av vaktchefen veta att det är Edgren som borde ha avlöst Bjerkén. Han får också veta att Edgren inte var i tjänst under förmiddagen. Vaktchefen ber gruppen att försöka leta reda på Edgren.

Här lämnar vi våra tappra hjältar för denna gång

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *