Ursprungligen publicerat den 6 maj 2020

Våra tappra hjältar står på slottsbacken med utsikt mot Gamla stan och ska alltså inleda sitt sökande efter Nils Edgren men på August Brandells initiativ bestämmer man sig för att först ”dricka lunch” å Gyldene Freden för att samla tankarna. På promenaden genom Gamla stan ser man den nationella samlingen som statschefsmötet inneburit; nörska, danska och finska flaggor syns vid sidan av de svenska överallt.

August eller AB som hovmästaren Nils Dahlberg ”Nisse” känner honom som visar rollpersonerna till ett fönsterbord på ”Freden” där AB snabbt beställer in varsin SOS med tillhörande 6:or akvavit och pilsner. 

Gyldene Freden på Österlånggatan

Väl på restaurangen börjar rollpersonerna gräla om politiska spörsmål och konflikten mellan den auktoritäre högermannen Hastfer, den kommunistiske, trotsige och lätt berusade Bjerkén och den provokative Brandell urartar i ett bråk. Hastfer löser det hela genom att rusa ut ur lokalen. Den lätt påstrukne Bjerkén följer efter medan AB betalar notan. Sällskapet enas om att man trots allt kanske ska försöka hitta Edgren varpå man på AB:s inrådan ska börja leta i Kungsträdgården.
Väl där inser gruppen att ingen riktigt minns hur Edgren såg ut eller vet något egentligen om honom. Sagt och gjort gruppen beger sig trots allt till Kungsträdgården där det har samlats rätt mycket människor. Ingenstans syns dock Edgren till. Trots att Brandell insisterar på att gruppen ska börja leta efter honom på Operakällaren så drar man sig tillbaka mot slottet igen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kungstr%25C3%25A4dg%25C3%25A5rden%2B1940.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är operakallaren_historia__sp_medium.jpg
Kungsträdgården och Operakällaren

Väl där bryter man sig in i Edgrens skåp på högvaktens logement i slottets västra flygel. I skåpet hittar man Edgrens jacka och ett par skor. I en av fickorna hittar man ett kvitto från Operakällaren samt en med tidens mått väldigt liten kamera som ser väldigt sofistikerad ut.

Genom att sätta sig i kontakt med en av AB:s gamla kontakter en Peter Wigren som arbetar som fotograf på Dagens Nyheter lyckas gruppen framkalla bilderna. Det är tre bilder som har tagits med kameran. På två av bilderna är det en kvinna som pratar med en militär och på den tredje bilden är det en portingång med numret ”24” på.

Gruppen lyckas känna igen kvinnan på bilden som den sovjetiska ambassadören Alexandra Kolontaj och militären som en kapten i marinen vid namn Svanberg. Här börjar såväl rollpersonerna som Peter Wiberg bli fundersamma och intresserade. Allt tyder på att Edgren på något sätt spionerar på den ryska ambassadören men vem jobbar han för och varför?

Alexandra Kolontaj

Eftersom gruppen snart ska tjänstgöra som vakter igen så beger man sig ännu en gång tillbaka till slottet. Väl där lyckas man via vaktchefen få fatt i Edgrens adress på Bergsunds strand på Södermalm. Gruppen sätter sig på spårvagn 17 mot Midsommarkransen och hoppar av vid Hornsplan.

Edgren bor alltså i det som kommit att kallas Knivsöder. En ruffig del av Stockholm med blandad småindustri och nedgångna bostäder. Strax söder om Hornsgatan i det som numera är husen vid Drakenbergsgatan ligger Vårdhemmet Högalid, tidigare Stockholms stads arbetsinrättning. I hörnet Hornsgatan – Långholmsgatan ligger biografen Flamman.

Hornsplan

Lägenheten på Bergsunds strand ligger i ett hyreshus från början av 1800-talet. Huset är riktigt slitet eftersom ingen har haft råd att renovera det. Egentligen borde nog huset rivas men det har helt enket inte blivit av. Lägenheten är en mindre tvåa med ett kombinerat vardagsrum med sovalkov, ett litet kök och en klädkammare som är omgjord till mörkrum. I bokhyllan i vardagsrummet finns det gott om vänsterlitteratur; Kommunistiska manifestet, Kapitalet, Lenins och Stalins skrifter med mera. En rysk ordbok ligger framme.

I mörkrummet hänger flera bilder på Kollontaj och kapten Svanberg. Det finns även fler bilder på den anonyma porten med nummer 24. Det mest intressanta fyndet gör dock AB i köket Instucket i ett nummer av Arbetarbladet (Sveriges Kommunistiska Partis tidning) ligger en karta som föreställer kloaker och tunnlar under Gamla stan. Ungefär där Hotell Reisen ligger vid Skeppsbrokajen har någon ritat ett kryss.

Här lämnar vi våra tappra hjältar för denna gång.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *