Ursprungligen publicerad den 28 februari 2021

Familjen Palmes fastighet på Östermalmsgatan, idag säte för Rumäniens ambassad

Så var det då dags igen. Februari månads sista dag fortsatte våra tre hjältar sin kamp mot mörkret. Den strame, självsäkre fänriken Carl Henric Hastfer spelad av Jonas och hans hopplöse adjutant, konstnären och estoterikern Clarence Bjerken som spelas av Magnus. Till sin hjälp har paret kvinnotjusaren och livsnjutaren August Brandell ”AB” som spelas av Tomas.

Vårt äventyr tar sin början på kvällen efter de omskakande händelserna i Arvfurstens palats, UD. Carl-Henric, Clarence och AB sitter i familjen Palmes famösa våning på Östermalmsgatan och inmundigar varsin kupa med konjak och bedömer sin situation. AB är märkbart dämpad och kedjeröker det vill säga han röker mer än vad han vanligtvis brukar göra.
Clarence sitter och undersöker den lins som gruppen hittade på den plats där AB mötte Ludvig van Booren för ett par månader sedan. Linsen visade sig ju dock vara det enda spåret efter utrikesrådet i fråga. Clarence konstaterar att det inte är fråga om någon vanlig optik utan ett extremt kvalitativt hantverk. Detta spåret läggs dock snabbt åt sidan eftersom gruppen istället bestämmer sig för att imorgon bitti undersöka Skeppsholmskyrkan på Skeppsholmen.

Mot Skeppsholmen

Nästa morgon, den 15 december 1939, äter gruppen frukost. I tidningarna för dagen kan de bland annat läsa att storfilmen Borta med Vinden med Vivien Leigh och Clark Gable i huvudrollerna har premiär i USA denna dag. Efter den stärkande frukosten bestämmer sig gruppen dels för att inte gå till jobbet utan att sjukanmäla sig (AB) eller hitta på en bortförklaring (Hastfer och Bjerkén).

Istället beger man sig alltså till Skeppsholmen och Skeppsholmskyrkan eller Karl Johans kyrka som den egentligen heter. 

Skeppsholmskyrkan

På själva Skeppsholmen är det en febril aktivitet. 1939 fanns fortfarande en stor del av den marina verksamheten kvar på ön under benämningen Stockholms örlogsstation (ÖSS). Detta innebär att mängden människor på grund av krigsläget är stort.

Vid själva kyrkan är det dock märkbart tyst och lugnt. Gruppen undersöker kyrkan efter ledtrådar av något slag. Plötsligt upptäcker både AB och Bjerkén att Syskonskapets symbol finns på en av stenarna i yttermuren. Det visar sig att symbolen döljer ett dolt handtag och en spärr som i sin tur öppnar en liten dörr till en smal trappa som leder nedåt mellan kyrkans ytter- och innervägg.

Trappan går nedåt ett antal meter under kyrkans golv och rollpersonerna kommer ut i ett fyrkantigt rum som mäter kanske sex gånger sex meter och 3 meter i takhöjd. På ena väggen står ett altare med två kandelaber med röda vaxljus. Mitt på golvet är Syskonskapets symbol urgröpt och på väggarna hänger det tunga röda tyger och träbänkar står runt sidorna av rummet.

När Bjerkén undersöker symbolen på golvet ser han spår av aska. Plötsligt hittar han en liten bit av en tumnagel och när han tar upp den för att visa den för sina kamrater händer saker och ting väldigt plötsligt. Först hörs ett klick när en dold dörr går igen på den vägg där rollpersonerna kom in i kryptan.

Ett rasslande hörs uppifrån och ned från taket faller Ernst Ludvigsson, intendenten på Kungliga biblioteket som Bjerkén och AB träffade på luciadagen. Hans handleder sitter fast i handbojor och han hänger hjälplös framför den förskräckte Bjerkén. Han hinner se att Ludvigssons kropp brinner och hör hur han skriker när elden snabbt sprider sig. Samtidigt fattar tygstyckena på väggarna också eld och det hela blir ett närmast explosionsartat förlopp. 

Fullständigt tumult utbryter. Clarence rock fattar eld, AB ramlar omkull och skadar armen när han i panik kryper runt på golvet och letar efter en flyktväg. Alla tre kryper ihop vid den vägg där de kom in och som är längst ifrån det eldinferno som sprider sig. Carl Henric lyckas med sina sista krafter forcera den dolda dörren med axeln och frisk luft strömmar in i kryptan.

Gruppen flyr upp för trappan och Cal Henric hinner se en skymt av en flyktbil som nästan kör på honom. han hbinner se att personen som kör bilen är enormt storväxt och knappt ryms bakom ratten. Våra tre hjältar ligger i snön och flämtar under tiden som röken väller upp från det underjordiska rummet. En väldigt känslosam Clarence gråter och faller i armarna på en synnerligen obekväm Hastfer.

Inne i kyrkan

Skeppsholmskyrkans interiör

På Bjerkéns önskan så går gruppen in i själva kyrkan delvis för att värma sig men också för att Clarence har en känsla av att något inte står rätt till inne i själva byggnaden. Och mycket riktigt. När Clarence kryper runt på golvet hittar han locket till en stensarkofag med Syskonskapets symbol på. På stenplattan hittar han också en vapensköld md tre blommor på.

Ungefär då hör de bilar som närmar sig och den skrämda gruppen väljer att ta betäckning. De hör röster utanför en stund men ingen kommer in i kyrkan. Efter en stund blir det tyst och Carl Henric som smyger fram till dörren konstaterar att kusten är klar. 

Gruppen hinner inte långt innan de blir beskjutna av sina dolda fiender. Carl Henric besvarar elden med sin pistol och konstaterar att han lyckas träffa något innan de alla kastar sig i skydd invid kyrkomuren. Därifrån kastar man sig ut på isen och flyr i riktning mot Gamla stan. Gruppen kommer tryggt och säkert i land ironiskt nog bara ett stenkast från den tunnelöppning som de undersökte i sitt förra äventyr Kungamötet. 

Här lämnar vi våra olyckliga hjältar för denna gång. 

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *