Ursprungligen publicerat den 11 januari 2021

Rollspelskollektivet Västra Mälardalen (RVM) har existerat i åtta månader. (Vi hette alltså så innan vi bytte till vårt nuvarande namn) Sedan starten har drygt 500 personer varit inne här i vårt lilla digitala krypin och kikat på vad vi har för oss. Det är såklart hedrande att förstå att någon eller några uppskattar det vi gör och om vi kan inspirera någon så är vi såklart ännu mer hedrade. 

Sedan starten i våras så har antalet medlemmar ständigt vuxit och i december när det eländiga året 2020 börjar närma sig sitt slut välkomnade vi vår ÅTTONDE medlem och därmed är vi faktiskt dubbelt så många som vi var från starten. 

Chock Beredskapstid

I april började vi spela Chock – Beredskapstid med de tre karaktärerna August Brandell, Carl Henric Hastfer och Clarence Bjerkén. Sedan dess har vi spelat klart två äventyr och håller på med det tredje. Samtliga tre utspelar sig under 1939. Karaktärerna har på något sätt lyckats komma i vägen för det ockulta ordenssällskapet Syskonskapet. Speltempot är väldigt långsamt vilket ger karaktärerna stort utrymme att utvecklas och ta plats. 

Svarta Madonnan

I november startade vi mastodontprojektet Svarta Madonnan med Gunilla Jonsson och Mikael Peterséns klassiska KULT-kampanj. Som vinjett spelade vi ett par veckor innan ett litet kortare introduktionsäventyr med två av karaktärerna. I kampanjen möter vi Natascha, Rudi, Dieter och Heinz i deras långsamma färd ner mot dödsrikets djupaste skrymslen.

Summa summarum

Så har det här året med Rollspelskollektivet inneburit ett lyft för rollspelandet för oss alla. I kollektivets namn har vi ägnat oss åt aktivt rollspelande i närmare 40 timmar vilket antagligen är mer än vad vi har spelat de senaste 20 åren. Vårt spelande har satt igång kreativa processer där fler av oss har skrivit sina första egna kampanjer och äventyr på många år. Världsbyggande och intrigmakande har firat nya triumfer och det hela har varit mysigt och roligt i störstas allmänhet.

Vad är på gång under 2021?

2021 är ju förhoppningsvis året då en del av livet kommer att kunna återgå till det normala i fråga om jobb och socialt umgänge. Om det även innebär förändringar som påverkar förutsättningarna att kunna spela rollspel återstår att se. Kollektivet är spridda över ett stort geografiskt område vilket innebär att möjligheterna att träffas fysiskt är ganska begränsade. Mitt stalltips är att vi även fortsättningsvis kommer att bedriva merparten av våra spelaktiviteter via digitala plattformar av olika slag.

I februari planerar vi att starta upp vår kampanj till Skrômt och därmed kommer en ny spelledare Magnus att ta plats i förarsätet. Dessutom har Tomas börjat skissa på en egenskriven kampanj till Mutant år 0. Med denna kommer kollektivet också att återvända till sina geografiska rötter i västra delen av Mälardalen eftersom spelet kommer att koncentreras i och omkring Eskilstuna.

Med Mutantkampanjen lägger vi en ytterligare rad till vårt gemensamma rollspels-CV. Chock, KULT och Skrômt är ju alla spel som har skräck och det okända som bärande teman medan Mutant hämtar sin inspiration från mer postapokalyptiska teman. Det enda som egentligen saknas nu är en rejäl fantasykampanj för att kollektivet ska kunna sägas ha alla strängar på sina lyror.

Det finns också såklart alltid plats för några mindre sidoprojekt:

  • Daniel och Tomas har sedan 20 år tillbaka, mer eller mindre (oftast mindre) arbetat med ett rollspel som ska utspela sig i en politisk miljö inspirerad av TV-serierna West Wing och House of Cards. Vi har skrivit lite om det här projektet här på bloggen och en förhoppning är att under 2021 kunna genomföra något slags pilotspelsession.
  • Johan och Daniel har diskuterat att rita på ett antal scenarier till svenska Call of Cthulhu. Johan har hittills producerat åtskilliga rader med sammanhängande text. Daniel har skrivit en massa löst spret som inte lämpar sig för mänskliga ögon.
  • Daniel och Tomas har väldigt löst spekulerat ifall det skulle vara möjligt att hitta ett regelsystem som kan fungera för att levandegöra livet som idrottsstjärna? Än så länge har inte en rad skrivits på detta koncept så om det blir ett endaste ord skrivet under 2021 så kommer det att vara en oändlig förbättring.
  • Den första som vågar kasta loss och ge sig på en fantasykampanj kommer att belönas med en signerad guldpläterad ringbrynja.

Med dessa rader vill vi i Rollspelskollektivet Västra Mälardalen tacka alla våra läsare för ett hemskt och underbart 2020 och hälsa er välkomna till ett förhoppningsvis lika underbart och hemskt 2021.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *