ROLLSPELSKOLLEKTIVET VÄSTRA MÄLARDALEN ÄR DÖD!

Ursprungligen publicerat den 22 juni 2021

Tombolan

I vårt rollspelskollektiv har vi en tombola. Det kan tyckas underligt, rollspel handlar väl om tärningar, rollformulär och eventuellt någon medeltida tunika. Men det är inte så underligt som det verkar. Eftersom vi vill kunna slumpa fram vilka ämnen vi ska diskutera så är det perfekt att bara kasta in lite lappar i tombolan och sen drar vi ett slumpmässigt ämne och sen pratar vi tio minuter om varje ämne. 

Vår tidsgeneral Emelie ansvarade idag för klockan på ett mycket hedrande om än grymt och kallsinnigt sätt. På tio minuter hinner en ju såklart bara skrapa lite på ytan i varje ämne men det var spännande och intressant hur mycket tankar och reflektioner det ändå gav upphov till.

Här följer en snabb resumé av de fyra framlottade ämnen som vi talade om idag:

Skräck

De senaste åren har det kommit en hel drös svenska rollspel som har det gemensamt att de har skräck som bärande tema: Chock åter från graven, Skrömt, Väsen och såklart Svenska Call of Cthulhu. Det är helt enkelt inne att bli rädd när en spelar rollspel. 
Såhär sammanfattar vi diskussionen:

 • Det finns ett ganska nära släktskap mellan humor och skräck och det är lätt att möta skräck med humor eller att skräcken övergår i humor.
 • För att lyckas med att göra något läskigt så är uppbyggnaden och tempot viktigt. Kasta inte fram källan till det läskiga utan låt det smyga sig på från det okända. Det är ofta det som en inte förstår som är obehagligast.
 • Kasta inte fram monster och väsen i onödan. Hitchcock lär ha haft en slogan som löd: visa aldrig monstret. Så fort du har visat din vampyr så förvandlas den från en myt och något som rör sig i skuggorna till en varelse av kött och blod (eller i rollspelstermer av siffror och stats) och som kan besegras.   
 • Bygg på med miljö, ljud, lukt och känslor för att förstärka känslan av att det är något underligt och läskigt som är på gång.

Metakonflikter

De stora konflikterna och intrigerna som driver världen framåt och som sker i bakgrunden oavsett rollspelarnas agerande eller inte. 
Såhär sammanfattar vi diskussionen:

 • Det är kul att världen har en rik intrig och att det finns motsättningar och krafter som verkar i bakgrunden.
 • Metakonflikter innebär att världen känns mer dynamisk och levande.
 • Kan bli väldigt stort och svåröverblickbart för spelare och spelledare men behöver inte bli det om det är väl dokumenterat och de olika fraktionerna/karaktärerna går att avskilja från varandra.
 • Att spelarna så att säga går in och ut i metakonflikten det vill säga att de ibland befinner sig nära den och ibland sköter sitt efter spår innebär ett intressant upplägg för karaktärsspel och karaktärsutveckling.
 • Som ett exempel nämndens spelserien The Witcher där huvudkaraktären Geralt har en helt egen liten agenda, att dräpa monster, men där han genom sina resor stöter på den stora konflikten mellan de stora imperierna som har råkat landa just där han befinner sig.

Kärlek och sex

Stort och svårt ämne som genom åren orsakat mycket fniss för alla oss rollspelare.
Såhär sammanfattar vi diskussionen:

 • Kärlek och sex i synnerhet är svårt att gestalta och scenerna är svåra att spela ut.
 • Det finns samtidigt väldigt olika sätt att uttrycka sexualitet och kärlek på och synen på kärlek och sexualitet varierar. Tänk exempel på den väldigt kärleksfulla och intima relationen mellan Frodo och Sam i Sagan om ringen eller synen på homosexualitet under antiken.
 • När kärlek gestaltas som relation i rollspel är det ofta som en konfliktfylld relation. Det skilda paret som bråkar inbördes exempelvis.
 • Frågan blir om det skulle vara möjligt att istället välja den intima positiva relationen mellan två förälskade personer och kontrastera deras relation mot övriga spelgruppen.

Resor

En jäkligt lång film om en jäkligt lång promenad

Ständigt dessa resor, även om Sagan om ringen såklart är extremt så går mycket av den faktiska tiden i rollspel ut på resa mellan platser och scener där det egentliga spelet utspelar sig. Men så måste det kanske inte vara?
Såhär sammanfattar vi diskussionen:

 • Fyll resorna med händelser och låt dessa händelser ha betydelse på den stora plotten.
 • Resorna är ett utmärkt tillfälle att låta den stora metaberättelsen (se ovan) komma in i rollpersonernas lilla värld.
 • Resorna är också ett utmärkt tillfälle till karaktärsspel och konflikter som kanske inte behöver handla om de stora händelserna. Konflikter om tältplatser, val av hotell, jakt med mera kan skapa en oerhörd dynamik.
 • Resor under medeltiden (den miljö som ofta tjänar som referens i fantasykampanjer) var minst sagt livsfarliga. Vägar spolades bort, rövarband och rovriddare härjade på vägarna, nedkylning och sjukdomar härjade med mera.
 • Om inget annat fungerar så är det okej för spelledaren att använda Fast forward.

Det kommer att komma fler tombola-sessioner framöver. Håll utkik!

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *