RUNEQUEST: STORMEN, HJORTEN OCH DRAKENS BARN – DEL 1

SPOILERVARNING: Följande text innehåller information som inte bör läsas av den som har för avsikt att spela äventyret ”The Broken Tower” från Runequest Quickstart.

Äntligen var det dags för våra unga hjältar att ge sig ut på sitt första riktiga äventyr. För ett par veckor sedan försvann den nioåriga pojken Andrin och hela Haraborn-klanen har gått skallgång och – utan framgång – sökt efter honom. Till sist bestämmer sig klanhövdingen Gordangar son av Kenstrel att det är dags att vidga sökandet till utanför Svarta Hjortens Dal där klanen bor. Hövdingen sätter samman en patrull med två fullvärdiga medlemmar ur hövdingens hird – Vingan Vasana och Humaktin Kallanda samt två aspiranter till hirden – Orlanthin Hendroth och Uroxin Hartar. Detta är de kanske mest lovande unga krigarna i klanen. Hövdingen är även lite trött på systerdottern Vasanan och hennes ständiga tjat om att klanen borde göra uppror mot Månimperiet. Kallanda är dessutom särskilt angelägen eftersom Andrin är hennes kusin. Ingen av dessa fyra har dock någon större erfarenhet av världen utanför dalen så hövdingen kompletterar patrullen med köpmannasonen Dardros och jägaren Yana. Vasana leder patrullen.

De sex vandrar västerut på jakt efter Andrin. De finner honom dock inte och funderar på att vända när de nått handelsplatsen Schyssta Käken i Antorling-klanens land.

Färden från, Svarta hjortens dal till Brutna tornet är markerat i vitt på kartan

Innan de beger sig hemåt bestämmer de sig dock för att fortsätta lite längre västerut upp i bergen för att hälsa på Yanas moster och hennes familj. Dessa bor uppe i Åskbergen på gränsen mot Svarta Spjutets klan. När de når Yanas släktingar har det dock precis skett en tragedi där ett antal boskapstjuvar från Gråhundsklanen dräpt tre personer – inklusive Yanas moster – och lämnat en fjärde – Yanas kusin – svårt sårad. Trots Hendroths läkekunskaper dör kusinen men hon lyckas berätta att mördarna leddes av Danakos – en ökänd medlem av gråhundsklanen.

Våra äventyrare bestämmer sig för att de måste hämnas Yanas släktingar och börjar följa efter gråhundarna. Det faktum att de för med sig ett sextiotal kor gör att det inte är särskilt svårt att spåra. Jakten för de, genom den nordliga och tämligen obebodda delen av Svarta Spjutets land. Efter en tid finner de en död kvinna tillhörande gråhundsklanen som ser ut att ha blivit mördad. Medan de ger henne de sista riterna får de syn på en äldre man som visar sig vara en shaman tillika en mer eller mindre galen eremit. Efter en stund börjar shamanen varna dem för ”stenkvinnan” utan att kunna säga särskilt mycket mer. Tillsammans med shamanen fortsätter de att försöka begrava gråhundskvinnan. Hennes spöke dyker dock upp och berättar om att det var Danakos själv som stod för mördandet och att de andra gråhundarna inte var med på detta. Danakos ville dessutom helt plötsligt att de – i stället för at återvända hem – skulle bege sig norrut upp mot den högt belägna ödemarken. Kvinnan berättar också att hon blev mördad efter att ha ifrågasatt detta.

Utifrån den nya informationen beger sig äventyrarna norrut och konstaterar att informationen stämmer eftersom spåren efter boskapen leder däråt. Efter en tid kommer de upp i ett allt mer stenigt landskap med en slags mindre raukar med inskriptioner av en kraftigt byggd kvinna.

Stenkvinnan
(Bilden hämtad ur The Broken Temple från RuneQuests quick start regler)

Efter en tid når de en större tempelliknande plats med en ringmur och ett torn som brutits sönder.

Det brutna tornet
(Bilden hämtad ur The Broken Temple från RuneQuests quick start regler)

Äventyrarna smyger sig in och hamnar i strid med olika magiska varelser som de lyckas besegra. Kallanda var dock mycket nära att få möta sin herre Humakt. Hartar gick bärsärkagång. De magiska varelserna var en blandning av jord och rankor med huvuden tagna från djur som verkat vara slaktade på platsen. Efter en strid hör de att någon försöka stjäla en av deras hästar. Hästdjuven – en av gråhundskrigarna – dräptas av att först ha träffats av en pil från Yana, sedan en blixt från Orlanth som nedkallats av Hendroth och slutligen ett kastspjut från Kallanda i bakhuvudet.

Kallanda märkte därefter att någon smög sig på dem och det var ledaren för gråhundarna – Danakos – som hög sitt svärd mot Hendroth. Efter en kort strid slår de dock honom till marken.

Danakos, av Gråhundarna
(Bilden hämtad ur The Broken Temple från RuneQuests quick start regler)

Därefter börjar det dundra och de märker att det finns mäktigare krafter på plats. Idrima – en jordgudinna som är dotter till Maran Gor och som dyrkades för tusentals år sedan – dyker upp och hotar äventyrarna. Dessa ger dock den döende Danakos som ett offer till Idrima. Dardros lyckas förhandla sig till fri lejd från templet tillsammans med två tredjedelar av boskapen. Resten lämnas som blodsoffer till Idrima.

Efter äventyret diskuterar äventyrarna vad som egentligen hänt och varför gråhundarna vände norrut. En teori är att Idrima på något sätt använde magi för att påverka Danakos och få denne att vilja offra boskapen – och förmodligen även de saknade gråhundarna – till henne. Våra unga hjältar är dock lättade och inleder resan hemåt mot dagen där förhoppningsvis den unge Andrin är återfunnen. På vägen hemåt ska de dock först passera Colymarstammens huvudstad – Clearwine.

Sökandet av Andrin är den första delen av äventyret ”In Sheeps Clothing” från kampanjen ”Six Seasons in Sartar”. Huvudäventyret var ”The Broken Tower” från Runequest Quickstart.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *