NU ÄR DET 2022 – NÅGON SLAGS ÅRSKRÖNIKA

Plötsligt var det här, år 2022 och innan vi ens visste ordet av så hade första månaden passerat och det är februari. Det betyder att det är hög tid för en återblick på det till lika delar spännande som hemska året 2021. Året då RollspelsCirkeln gick från att vara bara en spelgrupp till att bli något mycket, mycket mer.

Här är lite av det vi har hunnit med under 2021:

Kollektivet som försvann och återuppstod

2021 uppstod RollspelsCirkeln

Efter att sedan starten 2020 dragits med det solkiga namnet Rollspelskollektivet Västra Mälardalen (RVM) bestämde vi på sensommaren 2021 att vi skulle byta namn till RollspelsCirkeln. Samtidigt registrerade vi oss som en Sverokförening med en oansvarig styrelse. Vi fick ganska snabbt ihop ett drygt tiotal medlemmar och vi har vuxit sedan dess. Tyvärr är vi alla lite till åren och

och blev med Youtube-kanal.

Vår Youtubekanal

Den 29 oktober lanserade vi vår Youtubekanal. Den första film som vi lade ut kom från en av våra lite längre och äldre kampanjer nämligen Svarta Madonnan i Kult. Sedan dess har vi varje vecka med undantag för december månad då vi lade ut annat. I dagsläget har vi ett kortare KULT-äventyr; Gallery of Souls och ett ännu kortare i form av äventyret Et in Arcadia Ego som ligger ute som Actual play på kanalen. I runda slängar har ett 30-tal personer tittat på våra olika Actual play-klipp.

Utöver Actual play-inslagen så har vi släppt ett antal spaningar och recensioner och har ambitionen att ungefär varannan vecka släppa liknande filmklipp. Dessa är i dagsläget populärare än våra Actual play – filmer.

Startade en Facebooksida

Facebooksidan, misstänkt lik Youtubekanalen vi vet

Samma dag som Youtube-kanalen lanserades så släppte vi också en Facebooksida och en vanlig hemsida. Sedan dess har intresset och uppmärksamheten ökat vecka för vecka. Vi speglar alla våra Youtubeklipp och har lagt upp ganska omfattande sidor om alla olika kampanjer.

I skrivande stund är det 153 personer som följer sidan och 110 personer som gillar den samma.

samt gjorde en julkalender.

Julkalendern

Vårt tokigaste projekt under förra året var utan tvekan den julkalender som vi gjorde och släppte med ett avsnitt om dagen (ungefär som en julkalender brukar vara) i december. Vi varvade mellan prominenta gäster från rollspelshobbyn, exempelvis Anders Blixt från Eloso och Thomas Härenstam från Fria ligan med att presentera våra egna medlemmar.

Julkalendern måste bara betraktas som en succé. Vi fick massor av visningar och samtalen vi förde var mycket uppskattade.

Men vi startade också en studiecirkel.

En studiecirkel om rollspel, kan det vara något?

Under pandemivåren började vi fundera på om vi inte skulle börja träffas regelbundet för att bara prata om vår hobby och utbyta erfarenheter. Sagt och gjort den 19 februari drog vi igång och sedan dess har vi utnyttjat åtskilliga fredagsluncher till diskussioner om olika rollspelsrelaterade ämnen. Vi har berört olika teman och även haft besök av olika gäster. Det mesta av det vi har pratat om finns sammanställt i vår lilla rollspelsskola.

Blev det nå rollspel då? Jodå lite Chock hann vi med

Chock Beredskasptid

vår äldsta och långsammaste kampanj. Här genomförde vi under 2021 4 spelmöten. Dessa fyra spelmöten tog oss vidare på det längsta enskilda äventyr som någon av oss har spelat. I realtid så utspelade sig det hela under ett antal kalla dagar i Stockholm i december 1939. Precis på randen till det finska vinterkriget, samlingsregeringens bildande och, mitt i allt ihop, premiären för filmen Borta med vinden. I mellandagarna fick äventyret sin upplösning i en strid mot en enorm man på Örbyhus slott utanför Tierp. De fyra spelmötena omfattande tre timmar innebär att RollspelsCirkeln har ägnat cirka 12 timmar åt Chock under detta år.

Vi som har spelat kampanjen avrundade Chock-året med att recensera själva spelet i Mellandagarna: recensionen finns att lyssna på och se på här.

Chock är konstruerat av Björn Flintberg och ges ut av Eloso förlag.

rullat vidare på Svarta Madonnan

Svarta Madonnan

Vår näst äldsta kampanj firade ett år i juletid. Även här har det gått lite långsamt fram under året men vi har ändå hunnit med fyra speltillfällen i den här kampanjen det vill säga i runda slängar tolv timmars speltid.

Under dessa tolv timmarna så har den brokiga gruppen av antihjältar letat igenom lägenheter i Hamburg och Berlin efter den försvunna Magda Orlova. De har hittat henna bara för att se henne dö och sedan återuppstå. De har också besökt den märklige patologen Richter och blivit förföljda av märkliga säkerhetsstyrkor.

Frågorna hopar sig: Vad sysslar egentligen Slaviska förbundet med? Vem är egentligen Filip Kramer? Varför var Magda Orlova så ofta intagen på pskyiatriska kliniker under 50-, 60- och 70-talen.

Alla spelmöten i kampanjen finns återgivna på vår blogg som nås via kampanjsidan. Men från och med den sjätte sessionen har vi också lagt ut den på Youtube där finns också en kortare sammanfattning.

och börjat utforska Zonen utanför Eskilstuna

Mutant år 0

Kampanjen till Mutant år 0 utspelar sig i och runt om kring Tuna Ark som är ett före detta nedlagt affärsområde strax väster om den före detta staden Eskilstuna i Mälardalen. Settingen är efter katastrofen där den fruktade rötsmittan har gjort områdena utanför ”arken” obeboeliga och fyllda av aggressiva mutanter och plundrare.

Spelledare Tomas Bergh är en intrigmakare av rang och han har skapat en spelplan av konflikter och fraktioner som borgar för intressant spel och karaktärer.

Lite mer information finn på kampanjsidan.

Gallery of Souls

Vår spelledare Johan Sjölander är något av de lite längre one-shotsens stora mästare. I slutet av januari tog han ett initiativ till att gifta ihop två delvis olika spelgrupper till ett fyrapersoners spel i kortäventyret Gallery of Souls till KULT. Det hela blev en mardrömsfärd ner i ett tecno colour inspirerad 50-tals Los Angeles. Karaktärerna som på olika sätt var kopplade till Las Vegas maffian hade fått en chans att rentvå sig själva efter att ha försökt blåsa bossen Mr Picket. Det hela såg busenkelt ut. Åk till Los Angeles och hämta hem en konstnär. Det hela visade sig vara mycket mycket mer och värre.

Den här korta kampanjen spelades in (från början) i syfte att bara kunna titta på den i efterhand. Men genom ett fantastiskt redigeringsarbete signerat Andreas Andersson finns den nu att beskåda på vår Youtubekanal. I skrivande stund har vi två avsnitt kvar men snart kommer alla att finnas där.

I somras blev vi också vampyrer i Stockholm

En vacker död stad

Tidigare nämnda Johan Sjölander hade verkligen en kreativ vår förra året. Strax före sommaren skissade han på ett koncept till en svensk, stockholmsbaserad Vampire-kampanj med det fantasifulla namnet ”En vacker död stad”. Hela fem spelare anslöt sig vilket visade sig innebära vissa problem med att hitta speltid. Men ett spelmöte han vi med och i början av 2022 genomförde vi också det andra med mersmak.

Kampanjen har berikats med oerhört färgstarka och genomarbetade karaktärer som på olika sätt kämpar mot den mäktiga Camarillan, sammanslutningen av de olika vampyrklanerna.

Mer information om kampanjen samt länkar till respektive spelmöte och Youtubeklippen finns på kampanjsidan.

begav oss till Älvdalen

Möte med nattskrankor i Älvdalen

Under sommaren gjorde vi ett besök i Tärendö i Älvdalen. Vi spelade oss igenom introduktionsäventyret ”I Älvdalen boende” från Väktarens handbok till Svenska Call of Cthulhu. Äventyret är skrivet av Daniel Letho som också är känd för sitt arbete med sitt egna spel Sagospelet Äventyr.

Rollpersonerna begav sig till Tärendö för att hjälpa sig vän Frida som hade flyttat från Stockholm för att återvända hem. Det visade sig att hon var försvunnen och att Tärendöborna var allt annat än intresserade av att berätta det de visste. Konflikten blev dubbel dels mot de monstruösa varelserna som befolkar Call of Cthulhus universum men också striden mot fördomar och trångsynthet som präglar livet i en by i Tornedalen för hundra år sedan.

Det hela orkestrerades mästerligt av spelledaren Johan. Tyvärr finns inte äventyret dokumenterat varken i blogg eller Youtube-form men kanske kommer det att göras så småningom. Håll utkik.

och avslutningsvis började vi vandra mot Dimön.

Dimön

Det var Johan Sjölander som gjorde det igen! Under hösten samkörde han delvis olika spelgrupper med varandra och gjorde en modern tolkning av ett av de mest klassiska Drakar och Demoner-äventyren nämligen Dimön från 1982. Dimön är i grunden ett väldigt basalt Dungeon Crawl-äventyr som i RollspelsCirkelns tolkning har fått en betydligt mörkare medeltida setting. Det kroniskt dåliga vädret samsas med pandemiska sjukdomar och häxbränningar. Våra antihjältar möter detta tillsammans med rasistiska förmodar och annat med bra karaktärsspel och en viss humor.

Dimön finns i skrivande stund inte utlagt på varken Youtube eller bloggen men en kort sammanfattning av settingen och information om spelare och karaktärerna finns på en samlingssida.

Vad kommer härnäst då?

Som ni ser så har 2021 varit ett oerhört intensivt och händelserikt år för vår förening. 2022 kommer bli året då pandemin till sist klingar av vilket gör det lite svårt att sia om vad det kommer att få för effekter på vår förening och vår verksamhet. Gissningsvis kommer merparten av vårt spelande att även fortsättningsvis ske i det digitala rummet. Det har underlättat något oerhört för spelandet att över nätet kunna sätta upp ganska snabba spelträffar, spela tre effektiva timmar för att sedan återgå till familj, barn, fritidsaktiviteter med mera.

I korthet ser verksamhetsplanen för 2022 ut såhär:

  • Vi har startat upp en ny kampanj till Runequest med Calle Melin som spelledare och ett antal nya spelare i gruppen. Vi kommer att spela digitalt men inte lägga ut sessionerna på Youtube. Ambitionen är att spela ungefär varannan, var tredje vecka.
  • Våra befintliga kampanjer till Chock, KULT, Vampire och Mutant kommer att rulla vidare tillsammans med de eventuella nya vi startar. På önskelistan över spel och kampanjer som vi skulle vilja testa finns bland annat Western, The Troubleshooters, Ur Varselklotet och Symbaroum.
  • Vi har börjat med ett projekt som vi kallar ”Spelledarskolan” tanken är att som komplement till det material som finns på vår hemsida även göra ett antal riktade filmklipp som ska kunna tjäna som inspiration till nya intresserade spelledare.
  • Vi planerar för en gala där vi ska dela ut priser till året spelare, spelledare, kampanj med mera. Vi kommer också att ha ett vanligt årsmöte som den förening vi är.
  • Vi har börjat att ta kontakt med olika gästspelledare för att få chansen att testa olika spel med deras respektive upphovspersoner. Det här kommer att fortsätta under 2022.

Tack för att ni orkade läsa ända hit. Nu lägger vi ett fantastiskt år bakom oss och fokuserar med full kraft på det kommande.

Over and out från RollspelsCirkeln!

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *