ÅRSKRÖNIKA 2022

Komna en bra bit in i 2023, närmare bestämt till den 25 april så är det dags att sammanfatta föreningens verksamhet under 2022. Nästa vecka ska vi för tredje gången hålla årsmöte och den här gången ska det dessutom kombineras med en gala där vi utser årets (eller snarare alla hittillska års) spelare, spelledare, karaktär, äventyr med mera. Det hela kommer att gå av stapeln i Stockholm under förhoppningsvis trivsamma former.

Men vad har då hänt under 2022?

2022 får i mångt och mycket ses som ett mellanår för vår förening. Efter två intensiva pandemiår med mycket digital närvaro och speltillfällen återställdes allt till vardagen vilket resulterade i att det blev allt svårare att få till tider för spel. Livet kom som man säger i mellan. Det har trots allt hänt en hel del även det gångna året.

Vi blev med podd!

Efter att ha börjat som blogg, blivit digitala med en Youtube-kanal så inledde vi under 2022 våra första stapplande steg ut i Poddjungeln. Vi har långt ifrån tagit steget ut på riktigt utan vi är fortfarande i första, andra och tredje hand en förening som ägnar sig åt spel. Men när vi spelar så spelar vi ibland in det hela och redigerar det till ett poddformat. Vi misstänker att ljudkvaliteten blir begränsad eftersom vi fortfarande bedriver över 90 procent av vår verksamhet över nätet med varierad nivå på mikrofoner kameror, högtalare med mera.

Fram tills den här textens publicering har vi gett ut fyra avsnitt inklusive en session 0 av Studenternas försegling som vi spelade i början av året med Eloso förlags Jonas Larsson Olanders som spelledare. Men eftersom det går bra och är kul så planerar vi att fortsätta med detta.

Vi höll årsmöte

Som förening är det ju obligatoriskt att hålla årsmöten och det gjorde vi under våren 2022. Vi kunde då sammanfatta ett fantastiskt verksamhetsår 2021. Styrelsen omvaldes och utökades med allas vår teknikguru Andreas Andersson som ligger bakom mycket av det grafiska materialet till julkalender och våra kampanjer. Dessutom valdes Emil Hrafn Stensson in som styrelseelev med ansvar för att arrangera nästa års årsmötesgala.

Ordförande: Daniel Pettersson
Vice ordförande: Emelie Stark
Kassör: Johan Sjölander
Ledamot: Andreas Andersson
Suppleant/elev: Emil Hrafn Stensson

När detta skrivs i april har vi precis genomfört ett årsmöte för 2022 och valt en splitterny styrelse men det kommer vi att skriva om i ett separat inlägg.

Är med och skriver rollspelsbok

Rollspelscirkelns ordförande Daniel Pettersson har under de senaste åren medverkat i flera av Eloso förlags produktioner. Under hösten 2022 blev det klart att Daniel också kommer att vara delaktig i arbetet med den nya settingboken som ska placera utredarna i den skånska studentstaden Lund. Arbetet kommer att resultera i en kickstarter under våren 2023 och tanken är att slutresultatet ska kunna presenteras på rollspelsfestivalen i Lund till hösten 2023.

Och lite spel blev det såklart också

Studenternas försegling

Året började som tidigare nämnts med att RollspelsCirkeln gästades av Jonas Larsson Olanders från Eloso förlag. Han tog med Daniel Pettersson, Johan Sjölander och Anders Eriksson på ett fasansfullt äventyr till Uppåkra strax söder om Lund. En arkeologisk amatörutgrävning har påträffat resterna av en vikingatida kultplats där det ”Nyjarlska hotet” drabbar de tre tappra hjältarna. Den korta kampanjen finns dokumenterad på såväl Youtube som Podd via denna länk: Studenternas Försegling.

Runequest

Calle Melins oerhört ambitiösa kampanj har under året utveckalts till Rollspelscirkelns mest frekventa spelsessioner. Kampanjen träffas med två till tre veckors mellanrum och har gjort det under hela året. Runequest har en enormt rik setting och Loren är omfattande. Tyvärr har kampanjen bara kunnat dokumenteras sporadiskt via

Chock Beredskapstid

I vår längsta kampanj lyckades vi i början av året äntligen spela klart det tredje äventyret som utspelar sig runt juletid 1939. Äventyrarna gräver djupare (kanske för djupt i det ockulta Syskonskapets historia och upptäcker en gammal konflikt som utsätter dem för verklig livsfara). Hela kampanjen finns än så länge bara återgiven i textformat via bloggen men det finns mycket material att tillgå via denna länk: Chock Beredskapstid.

Western

Rollspelscirkeln gjorde ett försök att under sommaren hylla då nyligen bortgångna Tove Gillbring med att spela introduktionsäventyret till senaste upplagan av rollspelet Western. Joakim Borg och Andreas Larsson tog på sig bootsen och satt upp för att bege sig ut över prärien. Det hela blev en kortare session som till dags dato inte har följts av någon ytterligare session. Vi får se om vi kommer att spela klart denna oneshot någon gång i framtiden.

Wampire the Masqerade – En vacker död stad

Wampire-kampanjen En vacker död stad är vår förenings kanske mest ambitiösa projekt. Våra fem spelare har lagt ner enormt mycket tid på att skapa bra karaktärer och ännu mer tid har spelledaren Johan lagt ner på att skapa en trovärdig och bra kampanj. Trots att vi har spelat ganska många sessioner har vi ännu inte lyckats samla alla fem spelare samtidigt. Trots det har historien vindlat sig vidare samtidigt som de märkliga kotterierna och den allmänna ruttenheten inom den stockholmska Camarillan rullas upp. Under året genomfördes det

Blades in the Dark

Under sommaren skaffade sig Johan Sjölander det helt suveräna rollspelet Blades in the Dark från Evil hat production, skrivet av John Harper. En kampanj drogs igång och Lisette Englund och Daniel Pettersson anslöt sig som spelare. Det hela är en mörk historia med nätverk och maktkamper i steampunkstaden Duskvold. Kampanjen har dokumenterats i bloggform och finns här: Blades in the Dark.

Utan Frid

I höstas testspelade vi det Västerbottniska indiespelet Utan frid. Det hela var ett samarbete som vi inledde med spelets författare redan 2021 men tiden led och det hela höll på att rinna ut i sanden. Nu har vi i alla fall genomfört speltestet och kommer att lägga ut en recension i våra kanaler under 2023.

Blade Runner

Året slutade med en fysisk session av ett av de nyare spelen på marknaden nämligen Blade Runner från Fria Ligan. Det här var också första gången som Joakim Borg klev fram och satte sig i det högsäte som alltid disponeras av den som spelleder föreningens sessioner. Jocke har ju såklart spellett massor tidigare men inte i vår förenings regi.

Vi har gjort en recension av spelet som finns utlagd på vår Youtubekanal och vår podd.

Med blicken ställd mot framtiden

Föreningen har haft sina ups and downs såklart. Pandemin gjorde oss extremt aktiva eftersom vi alla hade ett uppdämt behov av att träffas, om än digitalt. 2022 blev därför lite av ett bakslag men trots det så har vi fortsatt att producera högkvalitativ rollspelsunderhållning för vår förening. Vi har fått flera nya medlemmar och det finns fortfarande ingen brist på pigga och glada idéer. Så summerat så står vår förening fortfarande stark även under 2023.

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *