Ursprungligen publicerat den 21 september 2020

Kungliga biblioteket i Humlegården, bilden lånad från Kungliga bibliotekets hemsida

August Brandell och Clarence Bjerkén kommer ut på trappan utanför Kungliga biblioteket. Det är som att de plötsligt blir medvetna om världen runt omkring sig och hur tyst det är i det kalla Stockholm. Våra hjältar bestämmer sig för att det är dags att dricka frukost och de beger sig därför mot Oscarshof som ligger en bit längre upp mot Valhallavägen. På vägen dit ser de löpsedlarna om den nybildade samlingsregeringen som Per-Albin har bildat med representation från samtliga partier utom vänsterpartierna.

Tänkt interiör på Oscarshof

Väl där blir de serverade SOS och två snapsar var av ”Stickan” som AB naturligtvis är bekant med sedan tidigare. AB väjer att lätta sitt hjärta och berätta om det dubbelspel som han ägnade sig åt i samband med att äventyret på Östersjön några månader tidigare. De lägger pussel och kommer fram till att Syskonskapet antagligen har spelat en viktigare roll i deras liv än vad de har trott tidigare. AB och Bjerkén tänker ut en plan för att dubbelspela tillbaka innan de beger sig tillbaka till Kungliga biblioteket för att träffa intendenten.

Väl i Humlegården har det börjat mörkna ordentligt och enstaka gatlyktor lyser upp den snötäckta parken. På trappan står en skärrad intendent med sin portfölj i handen. När de kommer fram presenterar han sig som Ernst Yngvesson och han plockar ur portföljen fram en grå dossier som han med darrande händer överlämnar till rollpersonerna.

Beskjutna

Men han hinner inte säga någonting innan helvetet brakar löst. Två kulor slår in i väggen respektive porten på Kungliga biblioteket och rollpersonerna och intendenten kommer ifrån varandra. Bjerken träffas av en splittrad putsbit och spräcker sitt ena ögonbryn som blöder ymnigt. AB söker skydd bakom ett träd men när han ska springa därifrån faller han och slår sig ordentligt i ansiktet. I samband med detta tappar han delar av dossiern och en del papper försvinner.

Våra hjältar tar sig springande ut ur parken och tar sig mot AB:s lägenhet på Riddargatan. Men som tur är upptäcker de i tid att de är på väg in i en fälla. Två män står utanför porten och väntar. Istället söker de skydd i Hedvig Eleonora kyrka. Där får de hjälp med bandage av en diakon och AB lyckas också gömma dossiern i sakristian. 

Hedvig Eleonora kyrka

Eftersom de misstänker att de är bevakade bestämmer de sig för att söka skydd hos AB:s kontakt inom Rikspolisen Rutger Illerström som bor på Flemminggatan. Väl där får de en möjlighet att samla ihop sig lite. Illerström ställer lite frågor och ringer några samtal. Våra vänner får plats på ett hotell vid Fridhemsplan och Bjerken får läkarhjälp på närbelägna St-Görans sjukhus. 

Det sista man bestämmer är att man omedelbart imorgon bitti ska kontakta Carl-Henric Hastfer.

Här lämnar vi våra hjältar för denna gång

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *